Ballet in de tropen

Mevrouw Chen-Chen is balletdocente, speelt traditioneel gitaar (ukelele) en komt uit Suzhou Shanghai China. 

Ze was samen met haar moeder gast bij Thalassa Dive Resort om een OW & Advanced duikcursus te volgen. De cursus werd gegeven door instructeur Rulan Kalebos en assistent Ayu Wandira Salome — oud leerlingen van onze SMK Solagratia school Tongkaina. 

Mevrouw Chen-Chen en haar moeder waren erg blij en geïnteresseerd in hun harde werk, lesmethoden en discipline en waren benieuwd waar ze hun studie gedaan hadden.

Het viel hen op dat ze op z’n jonge leeftijd al zogoed hun werkzaamheden deden en dat ze er zo veel van af wisten. Vanwege deze nieuwsgierigheid bracht Aya, mevrouw Chen-Chen en haar moeder naar de school om kennis te maken met de leraren en leerlingen. 

Zij kwamen met het idee om in de buitenschoolse uren kennis te laten maken met ballet. Vele leerlingen waren enthousiast en wilde graag meedoen aan deze activiteit. Mevrouw Chen-Chen heeft samen met haar moeder een enorme spiegel geschonken aan de school en geplaatst in het klaslokaal. 

Mevrouw Chen-Chen heeft vrijwillig een maand lang ballet en Mandarijnse taallessen gegeven op school. 

We zijn zeer dankbaar voor het prachtige geschenk en inzet die ze voor de school gedaan hebben.

Ecobricks – een speciale les op school

Ecobricks kunnen worden gebruikt om modulaire items te produceren. Oude plastic flessen worden gevuld met plastic afval. Dit afval wordt samen gestampt met een stok.

De flessen worden vervolgens gebundeld zodat een vierkant blok ontstaat. Met Ecobricks kunnen uiteenlopende producten worden gemaakt, variërend van stoelen tot muren en je kunt er zelfs hele huizen mee bouwen. 

Nadat Lombok getroffen werd door een aardbeving is een hulporganisatie op het idee gekomen en het maken van Ecobricks is inmiddels verspreid over Indonesië. 

Zo vindt er een nuttige recycling plaats van plastic en het kan altijd weer hergebruikt worden om er iets anders mee te bouwen.

Workshop zelfvertrouwen door Elfin T. Moningka

Elfin heeft veel trainingen verzorgd op gebied van motivatie, leiderschap, teambuilding, spreken in het openbaar, etc.

In overleg met de leiding van de school is besloten om iets te doen op gebied van motivatie. Uiteindelijk werd het thema: “spreken in het openbaar”, een eerste stap om zelfvertrouwen te verbeteren.

Ik werd verrast door het grote aantal van 30 studenten die zich voor deze extra les hadden opgegeven. Het werd een praktische training: leren door doen en ervaren.

Elfin

De workshop werd in het Engels gegeven met assistentie van docente Stefa (Engels).

Het was voor de studenten een totaal nieuwe vorm van leren. De aanvankelijke schroom verdween snel en er was veel hilariteit en plezier. De diverse oefeningen werden met veel enthousiasme en inzet uitgevoerd.

Aan alle deelnemers werd tot slot een certificaat van deelneming uitgereikt.

Ik kijk terug met een heel tevreden gevoel. Als ik volgend jaar weer naar Manado kom, bied ik weer aan om een training te geven.

Eerste nieuwsbrief

In Januari werd er in Manado een jaarlijks terugkerend regionaal business evenement georganiseerd voor bedrijven. Op dit evenement was Simone als spreekster uitgenodigd. Velen bedrijven bieden als marketing hun producten of diensten gratis aan.
Simone kwam op het idee om 3 grote prijzen niet gratis weg te geven maar deze te veilen voor het goede doel. De veiling werd een groot succes en Simone heeft een leuk geld bedrag bij elkaar gepraat voor de scholen in Lembeh, Raja Ampat en natuurlijk onze eigen school in Tongkaina.

Project in Raja Ampat zijn nieuwe toiletten gebouwd, waarbij het resort Papua Explorers het geld bedrag van de veiling verdubbeld heeft.

Project voor onze school zijn nieuwe maskers en snorkels aangeschaft voor de duikopleiding.

Duikbeurs Duikvaker Nederland

In februari stonden we met de Stichting samen met het duikresort Thalassa op de beurs Duikvaker in Nederland. Het was weer een hele drukke beurs met veel bezoek van sponsoren die gezellig een kopje koffie kwamen drinken. Een praatje met elkaar maken is toch leuker dan alleen communiceren via de mail. Als hoogte punt was natuurlijk weer het bezoek van het koningshuis Nederland Pieter van Vollenhoven met zijn zoon. Altijd met veel belangstelling laten ze zich informeren over de school en het sponsorproject.

Weer succesverhalen van oud-leerlingen van de school:

Haar naam is Dince en ze is in 2010 geslaagd als duikgids. Op de foto links(2009) is Simone de kleurenkaart van gezond koraal aan het uitleggen en rechts (2014) werkt ze als duikgids op live-aboard in de wateren rondom Komodo en Raja Ampat.

In Raja Ampat hebben wij(Paul en Yvonne) zes zeer enthousiaste jongens ontmoet, afkomstig van de school uit Tongkaina/Manado. Simone heeft ze een goede opleiding tot duikgids gegeven, ze zijn zeer gedreven en doen hun werk met heel veel plezier.

Gasten bezoeken de school

Gasten van het Thalassa resort brachten in februari een bezoek aan de school en toevallig vond er een muziekles plaats in de bibliotheek. Deze multifunctionele ruimte is in 2012 gemaakt door leerlingen uit Nederland van het LCA project.

In April/Mei bezochten één van onze sponsoren Evert en Fredie Sulawesi. Ze hadden 18 kg bagage extra meegenomen voor de kinderen en de school. De schriftjes en kleurpotloden zijn door de kinderen met groot enthousiasme in ontvangst genomen.

Geslaagd aan de Universiteit

Eind februari is er weer een student geslaagd aan de Universiteit. Jacqline is onze derde student die met hulp van de stichting haar studie kon afronden. Jacqline heeft de afstudeer richting Marine biologie gedaan. Uiteraard zijn we super trots op haar! Op de foto rechts staat Jacqline samen met Emma. Emma zal hopelijk volgend jaar afstuderen aan de Universiteit.

Uitbreiding school

De regering van Indonesië heeft geld gegeven voor nog meer uitbreiding. De school heeft een grote regionale functie en staat goed aangeschreven. De landelijke toetsen worden goed gemaakt en percentage van slagen is hoog.
Twee oud-leerlingen Rani en Stefa werken nu als onderwijzeres op de school. Zij geven Indonesiche en Engelse les.

Hoogtepunten

Bezoek van 24 leerlingen van de JIS Jakarta Internationale school. Samen met de leerlingen van onze school worden er sportieve zwemwedstrijden en een beach clean-up georganiseerd.

Leerlingen geslaagd

Opleiding van de school bestaat uit:
TK(kleuterklas), SD(basisschool), SMP(junior high school) drie jaar en SMK(senior high school) drie jaar.

SMK bestaat uit Toerisme, Computer en Duiken.

  • Examen →SMP(junior high school) voor doorstroming naar SMK(senior high school)
  • Examen →SMK(senior high school) → zoeken naar een baan of doorstromen naar de universiteit.