of

Onze School in Tongkaina

Vóór 2006 was er niets in het dorp Tongkaina. Nu is er, dankzij sponsors, vrijwilligers en donateurs een echte middelbare school.

SMK Solagratia Tongkaina

De naam van onze school in Noord Sulawesi is SMK Solagratia Tongkaina. Dit is een hele mondvol, maar betekent zo veel als “Christelijk Middelbaar Beroepsonderwijs Tongkaina”.

We hebben bij het kiezen van de schoolopleidingen gekozen voor een zogenaamde SMK. In Indonesië zijn er in principe twee mogelijkheden: een SMA (voorbereiding op een universiteitsstudie), en een SMK wat te vergelijken is met een middelbare beroepsopleiding.

Gezien de sociaal-economische achtergrond van de dorpskinderen hebben we gekozen voor deze laatste mogelijkheid. We leiden kinderen dus op voor een echt beroep!

Ons schooltje in Noord Sulawesi, Indonesië

Hoe het allemaal begon…

Onze school kwam niet tot stand zonder het nodige bloed, zweet en tranen. Lees er hier meer over.

De verschillende opleidingen

Dive School

Duiktoerisme

De studenten leren het eerste jaar zwemmen, snorkelen en theorie over de duikindustrie. In het tweede en derde jaar worden ze opgeleid tot Open Water-, Advanced- en Rescue duiker met EFR.

Hotel School

Hoteltoerisme

De hotel opleiding focust voornamelijk op een baan aan de frontdesk, huishouding en restaurant. We willen dit verder uitbouwen naar de keuken en mechanisch onderhoud.
Tour N Travel

Tours & Travel

Voor diegenen die niet in de duikklas kunnen blijven, of daar niet voor kiezen, leren kinderen als toergids te werken en hoe zij bij een reisbureau aan de slag kunnen.

SMK Solagratia Tongkaina

Een succesverhaal

Ongeveer 70% van alle kinderen die inmiddels van school af zijn hebben een baan gevonden en sommige hebben zelfs een universiteitsstudie afgerond, iets wat voorheen onmogelijk was voor kinderen uit de dorpen. Twee van hen geven nu les op onze school, acht  zijn PADI Instructeur en een groot aantal is inmiddels Divemaster. De meeste hotels in de stad hebben werknemers afkomstig van onze school en in Thalassa ‘s duikcentrum duikt u uitsluitend met gidsen die op onze school zijn opgeleid.

Kansen op nationaal niveau

Inmiddels komen kinderen vanuit geheel Indonesië naar onze school. Na het behalen van hun diploma keren ze terug om te werken en hun familie te onderhouden.

Lokale duikgidsen

Met name de duiktoerisme opleiding, gesponsord door Thalassa Dive Resorts Indonesia en onderwezen door Simone is erg populair.

Leerkrachten van onze school

Van leerling tot leraar

Veel van de Manadonese leraren zijn afgestudeerd op onze school, waardoor we zo veel mogelijk kennis in house behouden en doorgeven aan de leerlingen. Naast de eerder genoemde vakken komen ook onderwerpen aan bod zoals Engels, Japans, geschiedkunde en wiskunde.

Projecten

Naast de normale lesprogramma’s organiseert de school ook diverse projecten met de kinderen. Deze projecten bevordenen de algemene bewustwording ten opzichte van het milieu, met als beoogd doel van elke leerling een ambassadeur voor de natuur te maken!

Students Beach Clean Up

Beach Clean-ups

Elke drie maanden organiseren we een grote beach clean-up op een van de eilanden in Noord Sulawesi.

Zombie Dance

Trash Zombie Dans

De “Trash Zombies” die op Michael Jackson’s Thriller dansen om bewustwording voor het afvalprobleem te ontwikkelen.

Traditional Dance

Traditionele Dans

Traditionele dansen gedaan door de leerlingen van de school, als entertainment op resorts of tijdens evenementen in Manado.

Vrijwilligers dragen ook een steentje bij

Soms hebben we vrijwilligers over de vloer (veelal gasten van Thalassa Dive Resorts Indonesia), die maar al te graag de kinderen een leuke dag bezorgen door middel van een workshop, lesgeven of een presentatie geven vanuit hun vakgebied.

Overige projecten

Daarnaast hebben we veel andere dingen georganiseerd, zoals onder andere:

  • Een zeer succesvolle demonstratie tegen het verkopen van rifvis in plastic zakjes bij de supermarkt
  • Onze duikstudenten waren aanwezig bij een Guinness World Book of Records poging
  • Koraalrif research en het loggen van verbleking
  • Het geven van workshops op andere scholen m.b.t. milieu-gerelateerde problemen
  • We hebben gastdocenten gehad voor Engels, drama en percussie.

We doen veel goeds maar we kunnen het niet alleen.

We hebben jouw hulp nodig. Een student adopteren een eenmalige of regelmatige donatie doen, alles is mogelijk. Ons bestuur bestaat voor 100% uit vrijwilligers en leggen je graag uit wat je kunt doen om deze kinderen te helpen en ze een beter leven bieden.

Sponsor een kind

Hoe werkt het?

Wat fijn dat je je wilt inzetten voor onze kids!

Hoe werkt het?