of

Hoe is het nu met onze school?

Hard studeren in de ICT opleiding

We hebben net een week van semester examens achter de rug. Zowel klas 1 als klas 2 deden hun test voor de afdeling Duiktoerisme. Het is en blijft een rare situatie door Corona. De studenten gaan maar voor 50% van de tijd naar school en het niveau van hun opleiding gaat er niet op vooruit. Ook het praktijkgedeelte blijft achter. Door de stop op toerisme hebben de studenten geen gelegenheid om stage te lopen en daardoor werkervaring op te doen.
Zelfs als deze pandemie volgend jaar gestopt zou zijn, dan zullen de studenten van de afgelopen jaren een achterstand hebben dat moeilijk in te halen is, en zal hun kans op een plaats in de arbeidsmarkt vrijwel nihil zijn. Toch gaan we door!

De eerste Open Water duik voor Klas 2

We willen dat onze studenten verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen acties, en dat leren ze het beste (naar mijn idee) door te duiken. Van de huidige groep is klas 2 bijna klaar met de Open Water cursus. Praktijk in het zwembad is klaar, hoofdstukken 1, 2 en 3 zijn klaar en ze hebben de eerste echte open water duik gemaakt.

En de overige klassen…

Klas 3 doet het komende semester eindexamen en zodra de schoolexamens achter de rug zijn, starten zij met de Rescue cursus.

Klas 1 zwemt, met Instructeur Davin, in het zwembad in Napo en leert de theorie die te maken heeft met snorkelen en met de zee. Deze zeer jonge studenten moeten nog veel leren voordat ze de verantwoordelijkheid kunnen dragen voor anderen. Het zijn echte pubers met alle beslommeringen die daar bij komen kijken.

De school tijdens COVID-19

De Indonesische overheid is extreem streng als het gaat om naleven van de sanitaire protocollen op school.
Overal op school hangen posters, moet verplicht de temperatuur worden gemeten, worden er maskers gedragen tijdens officiële bijeenkomsten, en er zijn handwas stations geïnstalleerd. Maar om eerlijk te zijn worden de regels door de studenten niet heel nauw nageleefd. De meeste zijn echter wel gevaccineerd. Maar, net zoals de jeugd overal ter wereld, leeft men met een joie-de-vivre instelling.

Studenten die ook maar het kleinste symptomen van verkoudheid vertonen, moeten wel verplicht thuis blijven. Zelftesten komen hier nauwelijks voor, en antigeen testen en swabs worden voornamelijk gedaan door mensen die per vliegtuig reizen. Als mensen in de kleine dorpen ziek worden, blijven ze thuis. Afgezien van de vele maskers die het straatbeeld bepalen, gaat het leven gewoon door.

Zoomen met SOL

Uiteraard zijn er op dit moment niet heel veel projecten gaande, maar een van de activiteiten steekt boven alles uit. Onze studenten hebben contact met de studenten van een middelbare sport opleiding in Zwolle. Het is een project waarbij studenten hun ervaringen uitwisselen in de Engelse taal. Ook worden ervaringen uitgewisseld over het het leven van deze jonge mensen in zowel Nederland als in Indonesië.
De eerste sessie was super spannend en kwam met de benodigde technische problemen. Het tijdsverschil hielp ook niet mee. Maar na de algemene presentaties over de respectievelijke scholen en steden, werden er korte één-op-één gesprekken gevoerd.

Uiteraard is dit voor herhaling vatbaar: In een toekomstige sessie gaat men debatteren over haaien. Brendon Sing, oprichter van Shark Guardian, presenteerde voor beide scholen via Zoom en eindigde zijn presentatie met een aantal vragen. Hierover gaat dus gedebatteerd worden in een van de volgende Zoom sessies met SOL… Leuk, educatief en spannend!

Proefexamens voor de ICT

Voorafgaand aan de officiële school- en overheidsexamens krijgen de studenten van de derde klas training in het gebruik van computers. Het aan de gang houden van onze oude computers blijft een werkelijke uitdaging voor Hengki, het hoofd van de school en onze IT-technicus.

Blogger:

Simone Gerritsen

Deel artikel:

Wat fijn dat je je wilt inzetten voor onze kids!

Hoe werkt het?

Sponsor een kind

Hoe werkt het?